Проект, он же виртуальный клуб, создан для поддержки
и сочетания Швеции и Русскоязычных...

Intervju med Lukas Moodysson

"Lilja 4-ever"


Lukas MoodyssonDen 23 augusti har Stockholm upplevt den första visningen av ”Lilja 4-ever”. Det är en film som berättar om en rysk tjejs öde. Regissören till filmen – Lukas Moodysson (1969) – är känd för sina filmer som t.ex. ”Fucking Åmål”, ”Tillsammans”.

”Lilja 4-ever” återspeglar den ryska (sovjetiska) verkligheten väldigt bra. De frågor som brukar tas upp bland medlemmarna av Den svenska Palmen har Lukas Moodysson svarat på här.

Den ryska översättningen av den här intervjun kan ni läsa här...

MishaL: Du är känd för dina mästerliga filmdialoger och ”Lilja 4-ever” var inget undantag. Hur klarade du av att lyfta kvalité på de ryska dialogerna till en så hög nivå och vem har du möjligen fått hjälp av?

Lukas Moodysson: Tack. Det var roligt att ni tycker om dialogen i filmen. Så här gick det till ungefär: Jag skrev manuset på svenska, och tog då ingen hänsyn till att det senare skulle bli ryska. Därefter översattes hela manuset av en översättare i Moskva, varp det skickades tillbaka till oss, och ett par ryskspråkiga personer som jag känner hade olika kommentarer, och så gjordes ändringar utifrån det. Sedan på inspelningsplatsen försökte jag hela tiden kolla med mina tolkar och med skådespelarna om orden kändes rätt. Jag kan inte ryska. Jag regisserade på svenska och engelska och med hjälp av kroppsspråk och med ungefär tio ryska ord som jag kunde, och sedan var det en tolk som översatte.

en film av Lukas Moodysson. Lilja 4-ever

Efter några dagar kändes det inte särskilt svårt att höra om det lät naturligt eller inte, så det var inte särskilt svårt att regissera, däremot hade jag ju ingen kontroll över de exakta orden som användes och den typen av språkliga nyanser.

Lilja 4-ever

MishaL: När fick du först iden att filma i Ryssland och hur fick du kontakt med de ryska skådespelarna? Vem gjorde casting till filmen?

Lukas Moodysson: Casting till filmen gjordes av en kille som heter Jesper Kurlandsky och av mig, men i samarbete med människor som vi fick kontakt (tex teatrar och castingbyråer) i bland annat Moskva och Tallinn och S:t Petersburg. Vi tittade på många hundra barn och ungdomar. Oksana hade jag sett i filmen Systrar, och där var hon bra, men det var först när jag träffade henne i Moskva och provfilmade henne som jag förstod att hon var fantastisk. Artiom kom till en öppen provfilmning i Moskva.

Vova(Artiom Bogucharskij) & Lilja(Oksana Akinshina)

Det var viktigt att de var bra tillsammans också, inte bara var och en för sig. Så det var egentligen först när jag såg hur gulliga de var mot varandra och kramade varandra osv som jag visste att det var de det skulle vara.

Filmen är inspelad i Estland.

Idén om filmen kom till mig väldigt plötsligt. En dag visste jag exakt vilken film jag skulle göra. Då fanns det ingenting som kunde stoppa mig.

MishaL: Varför finns det så mycket gudstro i filmen?

Lukas Moodysson: För att jag tror på Gud. Och för att Gud ibland är det enda hoppet vi har.

Lilja 4-ever Lilja 4-ever. Lilja 4-ever

MishaL: Under filmgranskningen slog det mig att förutom Volodja finns det inte en enda snäll person i Liljas omgivning vare sig bland hennes jämnåriga eller vuxna. Anser du verkligen att livet i f.d. Sovjet är så hemskt som du berättar? Vilken erfarenhet har du själv av din vistelse i Estland?

Lukas Moodysson: I filmen finns det inga snälla människor i Sverige heller. På vissa platser, för vissa människor, ser livet ut på det sättet. Men självklart är det inte hela sanningen om Sverige. Det är på samma sätt med Estland och fd Sovjet. Jag tror att filmen är 100% sann, men det betyder ju inte att det inte finns en massa andra sanningar också.

För övrigt tror jag att ALLA människor är både snälla och dumma. Det är omständigheter runt omkring oss som bestämmer vilken sida som får övervikten.

Jag älskar Ryssland. Jag vet inte varför. Men jag gör det. När jag kommer till Moskva känner jag mig livrädd men samtidigt känner jag mig hemma. Jag vet inte varför. Kanske för att jag ända sedan barndomen haft någon slags romantisk syn på Ryssland pga att min mormors mormor var ryska, så jag är 6,25% ryss... Det är inte mycket men alltid något...

Jag kan berätta en sak som hände i Estland som jag tycker är intressant. Det var i Paldiski, en plats med många etniska ryssar. Vi spelade in en scen, när någon plötsligt började spela väldigt hög musik, som störde vårt arbete. En av våra medarbetare, en ryss vid namn Anton, som bodde i Paldiski, sprang upp och bad personen stänga av musiken. Personen vägrade. Han ville ha betalt för att stänga av. Då blev Anton arg och sa att vi håller på att skapa konst! Stäng av musiken! Och då bad personen om ursäkt och stängde av musiken. Jag tycker det är en berättelse som säger något om överlevnadsförmåga (man tar varje tillfälle att tjäna ihop några kronor) men också om respekt och värme...

Jag tycker att många ryssar utstrålar en enorm värme och stolthet trots att de lever i ett samhälle som först raserades av sovjet-kommunismen och sedan av extrem-kapitalismen, som gör de fattiga fattigare och de rika rikare.

Sedan går det inte att blunda för att det känns som att i de fd Sovjet-länder där ryssarna är i minoritet, där känns det som att de diskrimineras på ett väldigt orättvist sätt. Jag är ingen expert, detta är bara mimn privata åsikt. Tex i Estland. En tredjedel av befolkningen är ryssar, men de känns ganska utestängda från inflytande över samhället. Jag tror att det kommer att leda till motsättningar och våld.

MishaL: En fråga som säkert många ställer sig efter filmen: hur skulle jag kunna hjälpa om jag fick kännedom om en utländsk tjej här i Sverige, som hamnat i Liljas situation? Vad skulle du själv svara på den frågan?

Lukas Moodysson: Väldigt svår fråga. Man måste fråga sig själv och Gud hur mycket man är redo att offra, för det är nog inte helt ofarligt att ge sig in i den världen. Det måste avgöras från fall till fall. Jag har inget enkelt svar. Tyvärr. Däremot tror jag att man kan göra en del för att stoppa tjejer från att komma hit, bland annat hoppas jag att den här filmen ska kunna spela en sådan roll, jag hoppas den ska komma att visas i tex Ukraina och Moldavien osv.

Olala: Vi skulle vilja höra din åsikt. Vilka tre karakterisriska egenskaper är benägna för den ryska människan? Vad är det som kan förändras då hon kommer utomlands?

Lukas Moodysson: Jag vet inte. Kanske har jag svarat lite grann redan här ovan. Jag är ingen specialist på ryssar. Jag tror att ryssar sinsemellan är lika olika som tex svenskar är. En liten sak som jag har märkt: Ryssar är inte rädda för konflikter och intriger, tvärtom känns det ibland som att de njuter av konflikter och intriger, och det är väl både positivt och negativt... Vi svenskar är kanske ibland för konflikträdda. Men jag vet inte, jag är ingen specialist. Jag tror att man ska bedöma människor som individer, inte som en folkgrupp.

Ryssar utomlands? Ingen aning. Jo, en sak lade jag märke till i Estland: estniska ryssar kändes lite mer konservativa än ryssar i Ryssland. Men som sagt, jag är ingen expert. Och jag tror inte man ska tänka så mycket i etniska termer hela tiden. Människor är individer. De ryssar jag känner är sinsemellan väldigt olika. Det är farligt att dela upp människor i etniska grupper, då riskerar det att bli som i Jugoslavien.

Det är en farlig tendens i Ryssland att se alla tjetjener som terrorister. Precis som det är farligt att se alla ryssar i Sverige som maffia. Eller att se alla invandrare som socialbidragstagare. Det är ju inte sant. (Och om det i enskilda fall är sant, så måste man analysera och se vad som ligger bakom, och inte bara döma.)

MishaL: Det ryktas om dina planer pa att göra film om omständigheter kring kravaller i Göteborg. Stämmer det och anser du att det kan göras en opartisk film om detta efter så pass kort tid?

Lukas Moodysson: Jag tror inte att man ska vara opartisk. Jag tror att man ska vara subjektiv. (Men jag vet inte vad jag ska göra nästa gång, jag har många olika idéer.)

Solik: Datoreffekter och animation - din attityd till det. Skulle du kunna göra en prognos på de närmaste 5 åren? Hur kommer biovärlden att se ut?

Lukas Moodysson: Personligen är jag inte intresserad av datorer. Jag tror att vi kommer att se både Hollywwod-action-spektakel och små ärliga filmer. Jag tycker att mina tidigare filmer har bevisat att även filmer utan action och effekter kan dra stor publik.

29 Aug 2002

Russian translation: Mihail Lubarsky (MishaL)
Source: Swedish Palm. www.sweden4rus.nu


Links:

Aftobladet plus: Film "Lilja 4-ever".
Bio.nu Peo Sandholm om "Lilja 4-ever"
DN.Kultur "Moodysson vågar ta oss in i mörkret".
Expressen.se Veckans nya filmer
GP. Lilja 4-ever: Moodysson i svart och vitt
HD. Klockren träff av Moodysson
TV4 "Lilja 4-ever"
Upsala Nya Tidning. Starkt engagerande om en brutal verklighet
www.alltomstockholm.se "Lilja 4-ever"
IMDB

på svenska
Календарь русскоязычной жизни в швеции
Русско-Шведский словарь для мобильного телефона и планшета. 115 тыс слов

В Стокгольме:

13:53 7 декабря 2023 г.

Курсы валют:

1 EUR = 11,221 SEK
1 RUB = 0,129 SEK
1 USD = 10,408 SEK

Рейтинг@Mail.ru


Svenska Palmen © 2002 - 2023